De intelligente lockdown als gevolg van het Coronavirus heeft iedereen geraakt. In mijn geval werden alle foto-opdrachten geannuleerd. Na 4 weken kwam ik op het idee de Coronatijd vast te leggen aan de hand van fotografie. Project #blijfthuisheerjansdam kreeg snel vorm. 16 april plaatste ik mijn eerste foto van het project op social media. Uiteindelijk heb ik meer dan 30 mensen en ondernemers gefotografeerd, met ieder een eigen verhaal. 

Het heeft mij veel positieve energie gegeven en ik heb nieuwe mensen leren kennen. Vooraf had ik nooit durven dromen dat dit project zo groot zou worden. Na verloop van tijd merkte ik ook dat het fotoproject steeds meer ‘trouwe' volgers kreeg. Het project is omarmd door de Heerjansdammers. Dit was mij niet gelukt zonder de vele Heerjansdammers die gehoor hebben gegeven aan mijn oproep.. Daarom Heerjansdam bedankt!
Ik ben supertrots op het eindresultaat!
Zo schreef de woordvoeder van de burgemeester van Zwijndrecht mij: ‘Door nu deze bijzondere momenten vast te leggen, werk je mee aan goede geschiedschrijving voor later.’
Mijn project is opgepikt door diverse lokale media:
- Het weekblad de Schakel heeft me geïnterviewd en aan de hand daarvan een redactioneel stuk geschreven;
- Het weekblad De Brug heeft foto’s gebruikt van de burgemeester;
- Het Historisch Genootschap Heerjansdam gaat mijn project opnemen in de publicatie over de geschiedenis van Heerjansdam;
- De radiozender Exact heeft mij uitgenodigd om in de uitzending over mijn project te vertellen.
Gemeente Zwijndrecht en de ondernemers in Heerjansdam informeren alle Heerjansdammers op zijn of haar manier. Hierboven zien jullie enkele voorbeelden.  
Basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf 11 mei open op een aangepaste manier. Leerlingen krijgen ongeveer de helft van hun lestijd weer les op school, in kleinere groepen. De andere helft van de tijd krijgen zij thuiswerk. De dagopvang voor 0-4 jarigen gaat volledig open. De buitenschoolse opvang (BSO) volgt hetzelfde regime als de basisscholen.
Dit kleine meisje is net voor de intelligente lockdown geboren. Zij hebben weinig tot geen kraamvisite mogen ontvangen. Vooral de opa’s en oma’s worden erg gemist. 
Gelukkig mag grote broer vanaf volgende week weer naar het kinderdagverblijf en kan hij weer spelen met zijn vriendjes en vriendinnetjes.

6 mei Finn is jarig. 4 jaar is hij geworden en gelukkig mag hij door de versoepeling van het kabinet toch na de meivakantie starten op de basisschool. Hier heeft hij heel erg zin in. 
Omdat zijn verjaardag niet gevierd kan worden, heeft zijn moeder een oproep op Facebook geplaatst om een ballon 🎈 aan het hek vast te maken. Hier is massaal gehoor aan gegeven. 
Lieve Finn gefeliciteerd en succes op de basisschool!

Het is meivakantie in Heerjansdam. Door de maatregelen van het kabinet zijn alle vakanties in deze periode geannuleerd. Hier heeft dit gezin wat op gevonden. Toch naar de camping (in eigen tuin)!
Elke dag gaan ze naar een ‘ander land’ ze gaan oa naar China, Oostenrijk en Nederland. Elke dag een ander thema, hoe creatief!

Lang leve de vrijheid! Op dinsdag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Normaal een dag vol leuke evenementen in de buurt om onze vrijheid te vieren. 
Dit jaar niet, ook in Heerjansdam geen festiviteiten. Wel brengt de Oranjevereniging Heerjansdam wat lekkers bij dorpsgenoten die geboren zijn in het jaar 1945. In Heerjansdam zijn dit er 35. Vanmorgen heeft de Burgemeester de eerste overhandigd.

Dodenherdenking 2020 is anders dan alle voorgaande jaren en is daarom nu al onvergetelijk. Geen drukbezochte ceremonies bij monumenten in het hele land. En ook geen volle Dam of Waalsdorpervlakte. Vanmiddag heeft de Burgemeester van Zwijndrecht een krans gelegd bij de gedenkplaats in Heerjansdam. Dit heeft plaats gevonden zonder publiek. 
De ceremonie is opgenomen ➡️ https://www.zwijndrecht.nl/Bestuur/Nieuws_en_bekendmakingen/Nieuws/Dodenherdenking_in_Zwijndrecht_toespraak_burgemeester_Van_der_Loo_zonder_publiek.

4 mei, Sanne 3 jaar! 🎈
Ook onze dochter heeft door de corona niet de verjaardag die wij voor ogen hadden. Wij zouden nu op vakantie zijn geweest, maar die is geannuleerd. In plaats daarvan heeft ze een virtuele verjaardag en hopelijk komen er vandaag nog wat mensen zwaaien langs de Randweg. Een verjaardag waar Sanne heel erg naar uit heeft gekeken. We gaan er vandaag een bijzondere verjaardag van maken. De ‘grabbeltas’ mag niet ontbreken, want daar heeft ze het al weken over. 
Op de dag van dodenherdenking geboren worden, was voor mij eigenlijk een dag waar ik niet op wilde bevallen. Maar dit is niet te plannen, dat blijkt. Hoe bijzonder is het als je erachter komt dat Sanne haar overgrootoma op dezelfde dag is geboren, maar dan precies 100 jaar eerder. Dan kan geen toeval zijn...Wij zullen op deze dag vieren en herdenken! 

Lockdown niet goed voor onze kapsels. Vanaf 23 maart zijn alle kappers gesloten. Als je niet naar de kapper kan, heb je twee keuzes; zelf knippen of het laten groeien. Seppe heeft gekozen voor optie 1 ✂️💇🏼
Alle locaties waar normaal gesproken gesport kan worden zijn nog steeds gesloten. Zo ook de crossfit box waar deze meiden trainen. Nu trainen zij samen in de tuin op gepaste afstand van elkaar. Ze blijven gemotiveerd, want ze slaan nooit een training over.
Mooi initiatief in ons dorp! Er zijn rugzakjes met spelletjes en speelgoed samengesteld voor kinderen in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. De kinderen mogen door het coronavirus in het volle vluchtelingenkamp hun tent niet meer uit. De rugzakjes worden vandaag ingeleverd in afgesloten vuilniszakken (die alleen aangeraakt mogen worden met handschoenen) bij het verzamelpunt in Ridderkerk. Daar blijven ze 72 uur staan om er zeker van te zijn dat de rugzakjes niet ‘besmet’ zijn met het coronavirus. Landelijk hopen ze 8.000 rugzakjes op te halen. Uiterlijk half mei gaan de rugzakjes op de post.
Nederlanders die het kunnen, moeten massaal thuiswerken. Scholen en kinderdagverblijven zijn dicht. Opa’s en oma’s als oppas inschakelen zit er vaak even niet in. Er zit niets anders op: werken terwijl ook de kinderen thuis zijn. Thuiswerken met kinderen is een hele uitdaging. Ouders moeten creatief zijn. Gelukkig is het nu vakantie en gaan de scholen en kinderdagverblijven 11 mei weer open. De kinderen zullen weer deels naar school gaan.
Elke woensdag tussen 19.00-19.15 uur zijn in het hele land kerkklokken te horen. De kerkelijke gemeenschap doet dit gezamenlijk om ‘een boodschap van hoop en troost’ te geven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus. De eerste keer gebeurde dat op woensdag 18 maart en vanavond was dat voor de zesde keer. Ook in Heerjansdam waren de klokken van de Dorpskerk te horen.
Als we in het najaar spruiten willen eten dan moeten de spruitenplanten nu gepoot worden. Dit werk gaat gewoon door, ook in Heerjansdam. Het gebeurt wel met aanpassingen. - Het werk wordt niet uitgevoerd door mensen in de risicogroep. - Om het risico zo laag mogelijk te houden wordt het poten zoveel mogelijk gedaan met dezelfde groep mensen. - Tussen de stoelen in de pootmachine zijn plastic zijlen geplaatst. Op deze manier wordt gewerkt volgens de RIVM- regels.
Alle contactberoepen hebben vorige week te horen gekregen dat zij nog tot minimaal 20 mei as dicht moeten blijven. Dus ook kapsalon Duet is nog niet open. Wel zijn zij op woensdag en vrijdag een paar uren open voor advies en om alvast afspraken onder voorbehoud in te plannen.
Koningsdag ➡️ Woningsdag
Alle activiteiten die door de Oranjevereniging Heerjansdam georganiseerd zouden worden, zijn afgelast. Wel laat de OVH het bijna 100 jarige draaiorgel De Blauwe Pilaar door het dorp rijden. De tent op de groenstrook wordt gemist dit
jaar.
 (De laatste foto is gemaakt door Ad Plaizier)
Dubbele feestdag! Sinds een paar jaar is Emma jarig op Koningsdag. Ze zou haar verjaardag eigenlijk vieren op vakantie. Helaas is die geannuleerd door de coronacrisis. Nu viert ze haar verjaardag in de voortuin. Lieve Emma, gefeliciteerd met je verjaardag! 🎈.
Deze baby is geboren tijdens de Intelligente Lockdown. 
Baby’s worden gedurende de coronacrisis geboren met zo weinig mogelijk mensen erbij en ze worden via glas bewonderd. Kraambezoek ➡️ Raambezoek. Gelukkig krijgt deze kleine meid genoeg aandacht van haar grote zussen.

Ook fysiotherapeuten hebben hun deuren moeten sluiten. Alleen spoedbehandelingen op aangeven van de huisarts, mogen worden uitgevoerd. Voor alle andere behandelingen geldt tegenwoordig 'Fysio behandeling 2.0'. Zo heeft deze fysiotherapeut een consult via videobellen. Na een introductie achter de laptop, laat de fysio een oefening zien aan zijn client en kan die client op die manier toch geholpen worden.
Mevrouw werkt in de verslavingszorg. Ze kan haar patiënten niet face to face behandelen en doet dit nu via videobellen. Helaas merkt ze dat er weinig grip is op deze kwetsbare groep mensen en daarom maakt zij zich grote zorgen om deze mensen. Uiteraard hoopt zij dat zij deze groep mensen snel weer de juiste hulp kan bieden. Mevrouw doet mee in aan de berenspeurtocht, vandaar de beer in haar handen.
Kinderen in Heerjansdam worden creatief. Stoepkrijt is weer helemaal hot. Echt een geweldig mooie grote stoepkrijttekening! #staysafe.
Zwangere vrouwen lijken door de coronacrisis vaker voor een thuisbevalling te kiezen. 
Deze mevrouw is 39 weken zwanger. Ze twijfelt nog waar ze wil gaan bevallen. Dit is in deze tijd een moeilijk afweging. Als ze in het ziekenhuis gaat bevallen en haar man is verkouden dan mag hij er niet bij zijn (gelukkig is hij dat nu niet). Dit zijn onmogelijke keuzes die momenteel gemaakt moeten worden en een bevalling doe je niet over.
Vanwege het Coronavirus is de vorm van de Lintjesregen dit jaar aangepast. Ongeveer 3000 burgers krijgen een Lintje. Deze mensen worden opgebeld door de burgemeester. 
Mevrouw is al meer dan 40 jaar lid van Muziekvereniging EMM in Heerjansdam. Ze heeft in de loop der jaren al veel betekend voor de vereniging. Momenteel is zij voorzitter en zet zich oa in om muziek onder de aandacht te brengen bij de jeugd. En vandaag is zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd!

Sportaccommodaties zijn afgesloten, sportevenementen en competities afgeblazen. Nederlanders moeten thuisblijven of solo hun sport beoefenen. Dat er momenteel meer gefietst en hardgelopen wordt, wisten we al. Maar dat in speelpolder Heerjanneke - mits er uiteraard geen kinderen zijn - ook gegolfd kan worden, is nieuw voor mij.
Deze lieve oma past ook tijdens deze coronacrisis op haar kleinkinderen. Zoals ze zelf zegt is ze normaal al: werkende-oma, oppas-oma, kokende-oma en opruim-oma. En daar is juffrouw-oma bijgekomen.
Mevrouw woont met haar 2 kinderen in Heerjansdam. Tijdens de coronacrisis gaan de kinderen niet naar hun vader. Dit zijn toch lastige beslissingen die in deze rare tijd gemaakt moeten worden. Welke keuze is het verstandigste voor je kinderen en voor de gezondheid. Ieder gescheiden gezin zal hier zijn eigen beslissing in nemen. Mevrouw sportte normaal 5x per week in de sportschool, dit kan helaas niet. Nu sport ze in haar achtertuin. 
Mevrouw woont in het woonzorgcentrum Midden-inn. Normaal gesproken is er veel reuring rond haar huis met schoolgaande kinderen, maar momenteel is het erg stil. Dit vindt zij jammer. Mevrouw houdt zich goed aan de voorgeschreven regels, ze blijft binnen. Elke morgen staat zij nog dezelfde tijd op, doet haar haar en make-up zoals ze dat altijd zou doen. Vroeger schilderde mevrouw veel. Ze zat toen bij de schilderclub. Zij heeft het schilderen weer oppakt, Nu heeft ze zich weer aangesloten bij de schilderclub en het schilderen weer opgepakt. Contact met de groep heeft ze via Whatsapp.
Mooi initiatief! Een medewerkster van de afdeling anesthesiologie van het Albert Schweitzer Ziekenhuis vond dat tijdens hoog risico ingrepen aan de luchtwegen van ernstig zieke Covid patiënten de persoonlijke bescherming van de professionals geoptimaliseerd kon worden.
Daarom is zij een project gestart: overalls  naaien van Tyvek. Ongeveer 50 vrijwilligers in Dordrecht en omstreken, waaronder Heerjansdam,  naaien vrijwillig deze pakken. Gemiddeld zijn zij 2-3 uur per pak bezig. Op woensdagochtend worden de pakken in het Rajubibos gecontroleerd en netjes verpakt. Er zijn al 700 pakken genaaid in 2 verschillende maten. Een prachtig voorbeeld wat mensen voor elkaar willen doen tijdens deze coronacrisis.
Zondag 19 april was ik op pad voor #blijfthuisheerjansdam en kreeg een telefoontje van iemand die mijn project volgt. Daarop ben ik meteen naar de parkeerplaats van VV Heerjansdam gefietst. 
De meneer op de foto heeft zelf het coronavirus gehad in de meest heftige vorm. Hij is pas een paar dagen geleden ontslagen uit het ziekenhuis, maar heeft nog een lange weg te gaan in zijn herstel. 
Tijdens de heel korte wandelingen die meneer gelukkig weer kan maken, zag hij enorm veel afval op de parkeerplaats van VV Heerjansdam liggen. Dit kon hij niet langer aan zien en is de rotzooi zelf maar gaan opruimen... Heerjansdam dit kan toch niet?! Waarom ruim jezelf je troep niet op?
Zaterdag 18 april. Lieve Tuur, gefeliciteerd met je 3de verjaardag! 
Een hele bijzondere verjaardag was het vandaag. De politie kwam speciaal langs, mensen kwamen kaarten en cadeautjes brengen. De pakketbezorger bracht mooie ballonnen en de postbode enorm veel kaarten. Een verjaardag die Tuur meer dan verdient! Ik vond het heel mooi en fijn dat ik dit mocht vastleggen.

Vrijdag 17 april. (Overgroot)opa is vandaag 86 jaar geworden 🎈. Ondanks deze rare tijd, zag ik opa stralen achter het raam. Hij vond het prachtig.
Alle contactberoepen gericht op uiterlijke verzorging moeten dicht van de overheid. Nerina Skin Clinic en Hair Magic hebbendoor deze maatregel helaas ook hun deur moeten sluiten. Het is nog wel mogelijk om producten te kopen van de productlijnen die zij gebruiken in hun Salons.
Iedere week komen de kleuterjuffen van Koningin Juliana school bij elkaar om de tassen van de kinderen te vullen met nieuwe werkjes en opdrachten. Deze worden vervolgens bij de kinderen aan huis langs gebracht. Elke ochtend videobellen zij een half uur met de kinderen en zingen liedjes of lezen voor uit een boek. De kinderen worden gemist op school.​​​​​​​
Back to Top